A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Baross termében tartott (újra összehívott) tisztújító Taggyűlésen 70 építész kamarai tag jelent meg, így határozatképes volt a taggyűlés.

Tutervai Mátyás köszöntötte a megjelenteket, és a napirend előtt ünnepélyes keretek közt átadta a kamarai tisztségeitől megváló Körmendy Jánosnak a „Megye építészetéért díj 2019”-et.

 Laudáció

Körmendy János építész életművének „Megyénk Építészetéért” díjjal való elismerése kapcsán

Körmendy János építész megyénk szülötte. Az egykori soproni diák a budapesti Műegyetemen szerzett építészmérnöki diplomát 1968-ban.

Győri, tatabányai, algériai, majd nyíregyházi építész tervezői időszakokat felölelő aktív szakmai pályájának is megyénkben ért a csúcsára, mikor 1985-ben elnyerte a megyei főépítészi posztot, amit mintegy két évtizeden át széles körben elismerten és eredményesen töltött be.

Épített környezetünk alakulását, minőségét jelentősen befolyásoló területrendezési terveket koordinált, tervtanácsokat vezetett, bírált és konzultált, mindig a legmagasabb szakmai mércét állítva e feladatok során, de az értékteremtő szakmaiság mellett az emberi minőséget is példásan képviselve. Emellett a törvényi alapú kamara létrejöttétől mindmáig magas választott tisztségeket visel mind a Magyar Építész Kamarában, mind megyei testületünkben. A MÉK Etikai és Jogi Bizottságának vezetőjeként az építész szakmát érintő országos jogalkotásban is sok éven át végzett kiemelkedő munkát. Az Országos Főépítészeti Kollégiumnak is mindig aktív, meghatározó személyisége volt, nem véletlen, hogy e szakmai tevékenységét „Az év főépítésze” kitüntetéssel, és Palóczi Antal díjjal is elismerték.

Megyénk települései, városai, világörökségi területei egyaránt sokat köszönhetnek sok éves lelkes és értő munkájának, a jó és fontos építészeti és környezetalakítási ügyek melletti aktív, egyenes, következetes szakmai kiállásának.

Talán nem tiszteletlenség, inkább elismerés megemlíteni, hogy János ma már a 75. életévét tapossa. Szakmai elhivatottságát bizonyítja, hogy mind a mai napig irigylésre méltó munkabírással, szellemi frissességgel dolgozik, s jelenleg is 5 szép Fertő-táji világörökségi település főépítészi teendőit látja el szívvel-lélekkel. Műveltségének, empatikus lényének, szakmai következetességének köszönhetően jól szót ért a polgármesterekkel, jegyzőkkel éppúgy, mint az építkezni kívánó civilekkel, s azok tervezőivel. Személyében ennek a különleges kultúrtájnak, egyben megyénk építészetének kiváló ismerőjét, őrzőjét, értékteremtő formálóját tisztelhetjük.

Körmendy János életműve elismeréseként méltó kitüntetettje 2019-ben a Győr-Moson-Sopron megyei Építész Kamara által alapított „Megyénk Építészetéért” díjnak.

Köszönjük János, s szeretettel gratulálunk.

Győr, 2019. május 24-én,

a GyMSM Építész Kamara elnöksége nevében Fodróczy József építész, alelnök

 

A Taggyűlés napirend szerint lezajlott, a 2018 évi beszámolókat elfogadta a Taggyűlés, majd végül leköszöntek az eddigi tisztségviselők. A napirend szerint a Taggyűlés megismerte és elfogadta a Választási Jelölőbizottság beszámolóját, majd ezt követően először az elnök-alelnök-elnökséget választották meg a jelenlévők, majd az ebédet követően a többi tisztségviselő megválasztásával folytatódott a rendezvény.

 

A szavazatszámlálás alatt három előadást hallgathattak meg a jelenlévők:

– M. Fábián Edit:    6 település, 12 épület, 944 kilométer –  Képek az ausztriai kamarai kirándulásról

– dr. Veöreös András:    Jogosultság=felelősség

– Milyen jogosultság szükséges a műemlék épület felújításában résztvevő               szereplőknek?

 

-Hartmann Gergely:    Ivánka András – Orvosi Klubház Győr

Az előadásokat követően került kihirdetésre a választás eredménye

A 2019. május 24-ei sikeres Tisztújítást követően, azonnal  megtartották alakuló ülésüket a Győr-Moson-Sopron Megyei  Építész Kamara új tisztségviselői és Bizottságai.

Sikeres és kitartó munkát kívánunk az újonnan megválasztott tisztségviselőknek!

A választási eredmények és az alakuló ülés szerint a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara tisztségeit az alábbi megválasztott tisztségviselők töltik be:

Elnök:  Tutervai Mátyás

Alelnök:   Fodróczy József DLA

Elnökség:  Élő József, Horváth Sándor, Horváth Tamás PhD, Petrovicz Attila, dr. Veöreös András

Felügyelő Bizottság:   dr. Eke Zsolt, Józsa Dávid, Szaksz Vince, Takács Attila, Varga István

Etikai-fegyelmi Bizottság:   Ráskai Ferenc, Kettinger Attila, Koreny Gábor, Papp Róbert, Török Zsolt

Jelölő Bizottság:  Antal Árpád, Farkas Regina, Holy Ákos

Kamarai biztos:       Fodróczyné Lugosi Zsuzsanna, Pál Béla, Simon Beatrix

Helyi küldöttek:

Győr és környéke:

 1. Antal Árpád
 2. dr. Eke Zsolt
 3. Élő József
 4. Erős Erika
 5. Eszes Tibor (győrújbarát)
 6. Farkas Regina
 7. Fodróczy József DLA
 8. Fodróczyné Lugosi Zsuzsanna
 9. Gyimóthy Ákos
 10. Hellenpárt György Sebestyén
 11. Hencz helga
 12. Holy Ákos
 13. Horváth Tamás PhD
 14. Koreny Gábor
 15. Körmendy János
 16. M. Fábián Edit
 17. Németh Géza
 18. Pál Béla
 19. Papp Róbert
 20. Parádi Zsuzsanna
 21. Pongrácz Attila
 22. Ráskai Ferenc
 23. Román László
 24. Szaksz Vince
 25. T. Czirják Éva

 

Sopron és környéke:

 1. Békés László
 2. Horváth Tibor
 3. Jakab Attila
 4. Józsa Dávid
 5. Kubinszky Gábor
 6. Kuslits Tibor
 7. dr. Tárkányi Sándor
 8. dr. Veöreös András

 

 

Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár és környéke

 1. Hollósi Balázs
 2. Kettinger Attila
 3. Kőninger Szilárd
 4. Schopf Márton
 5. Simon Beatrix

 

Győr, 2019. május 27.